Followers

Wednesday, 31 May 2017

KOREA - DAY 2 - JOM RASAI PENGALAMAN SKI & SALJI DI SUHU -10.7 CELCIUS DI YONGPYONG SKI RESORT

SALAM RAMADHAN KE-6

-YONGPYONG SKI RESORT-


Pagi2 lagi kitorang dah siap2...sebab nanti kitorang nak try dan rasai sendiri pengalaman bermain ski dan salji. Kalau korang nak tahu terdapat lebih kurang 5 resort ski terbesar di Korea dan salah satunya ialah YONGPYONG SKI RESORT. Mula2 sampai memang tergamam jap..hahaha cantik sangat view dia...so entry kali ni memang banyak gambar2..hihii

sebelum kita ke tempat bermain ski..moh ler breakfast dulu... breakfast ni dah termasuk dalam pakej hotel... terbaekk breakfast dia...sedap!

sedap wehhhh..makan sekali ngan sayur apa ntah tu..sedappp... ada yougurt..yakult..roti bakar + jem (yg nie siap boleh mintak tambah), buah, telur hancur..fries..huhuu heaven pagi2 dapat makan camni..

 pagi2 lagi dah xtahan sejuk...hahaha...atas ni mmg sejuk lebih sikit sebab dia kawasan bukit. Ni duk semeja ngan ain n hidayat..rinduuu..haritu sempat tau kitorang jumpa and makan sama2 masa diaorg datang holiday kat Terengganu..thank korang..dapat lepaskan rindu.. ok..baju yg kitorang semua pakai ni adalah pakaian khas untuk ke tempat ski..sebab dia tahan sejuk dan kalis air..ni pun kitorang sewa..huhuu alang2 sampai kannn...jadi bila kena salji..baju xbasah so..xder lah sejuk ketar2..kasut pun kitorang sewa khas..sebab salji tebal..kalau kita pakai kasut biasa..nanti kasut basah..ngan cuaca sejuk..mahu biru kaki nanti..hahaha

ahli group: makan...makannn puas2..muahahha..kemain bersungguh2 masing2 makan..

keluar jer dari lobby nak ke bas...nahhhhh..ya ampunnnn..sejuk angat!!! suhu masa ni -5'C ..muka tahan sejuk tu..nak senyum pun rasa pipi n mulut beku hahaha..
first time tengok salji..excited masing2...yeay!!! salji!!  hah..lam beg tu ada baju kasut semua benda untuk salin nanti pas main..sebab nanti nak kena pulangkan baju n kasut yg disewa tu.. lagipun kitorang dah siap2 checkout lepas breakfast tadi.

ni dekat parking hotel..nyamannn jer rasa..sejukkk

ok..sampai jer kat tempat ski..kitorang diberi pilihan samada nak cuba main ski..atau nak naik cable car ke puncak bukit..utk lihat pemandangan..kat atas tu pun ada org main ski..tapi yg ni semua yg dah pro..sebab berbukit dan curam... kat atas nie jugak pernah menjadi tempat penggambaran Winter Sonata..so..kami decide untuk naik ke puncak n rasai naik cable car sambil lihat pemandangan kawasan ski n salji... ada separuh dari group diaorg nak try ski..tapi nak tahu..huhuu..diaorg cakap menyesal xikut kitorang naik kat puncak..lagi best woooooo....percayalahhh

 ni my husband ngan salah sorang tour guard kitorang..sangat best tau diaorang..erkk tengah duk type ni..lupa pulak nama dia...hahaha...yg tour guard perempuan dia tunggu sebahagian group yg nak cuba ski..

weee...cantik kann view dia...

 muka excited...hahaha

sampai jer kat atas..nahhhhhh... suhu -10.7C..mulalah masing2 duk ketar2 jalan kahkahkah

moh ler kita pergi melawat kawasan..huhuhu.. skali keluar jer dari pintu..angin dia..ko rasa nak terbang wehhh..gila kuat..dah ler kasut berat..jalan dah cam robot..tapi sib baik lah sewa kasut ngan baju..sangat2 membantu..sbb sejuk sangat2..kasut nie sangat tebal..kaki mmg xrasa sejuk or kebas langsung.. tapi mula2 jer..lepas tu dah pandai cari port yg terlindung sikit..so boleh main salji amik2 gambar lagi..tapi serius..sangat kuat angin dia skali ngan sejuknya..mata jadi berat..hidung pedih..macam nak terbang wehh..dupdap2 rasa kut terbang...mau xbalik Malaysia..

tadaaaa....cantik kannnn view dia...memang xde edit2 gambar kat atas nie..memang gambar original keadaan masa ni..


 hahhh..nampak kasut ni..berat yg amat..tapi berbaloiii pakai..xlicin,kalis air dan tahan sejuk


yg atas ni..yg dah pro main..sebab depan tu curam yg amat..ila pun tergamam..awat diaorg nie pandai sangat main hahaha..laju bebenor masing2 turun kut curam tu..

 hubby

cik isteri..







bukti lokasi penggambaran drama Winter Sonata

lepas kitorang dah puas amik gambar..xtahan sejuk dah..jom turun bawah..jumpa awok2 yg main ski..ada chance leh tumpang bergambar..hahaha


 wuhuuu..steady pak usup kita..pak usup nie best..kelakar..baik..kitorang yg muda2 nie buat dia macam ayah kitorang sepanjang kat sana..


itu saja cerita sepanjang kami di Yongpyong Ski Resort


ok..dah panjang lebar dah..gambar pun dah jenuh dah up kat sini... nanti jumpa next entry...daaaaa...



MAMA ILA

Tuesday, 30 May 2017

KOREA DAY 1 - DINNER & CHECKIN HOTEL YONGPYUNG SKI RESORT

SALAM RAMADHAN YG KE 4,

Alhamdulillah..harini dah masuk hari yg ke4 kita semua berpuasa... dan harini jugaklah ila baru berpeluang untuk update blog..hahahaa...ayoooo..ape nak jadi ni yer...

ok..ila sambung terus dari entry yg sebelum ni.. NAMI ISLAND.. lepas boat sampai...kami terus masuk ke dalam bas dan menuju ke destinasi seterusnya

jom kita ke YONGPYUNG SKI RESORT..yahoo...tido atas bukit ler kiteww malam ni...hahaha...xsabar...ekcelly kalau korang nak rasa pengalaman bermain ski ataupun nak tengok sendiri macam mana orang2 sana bermain ski berbukit2..hahhh..wajib datang sini... tapi kena ingat tau..korang kena sewa pakaian,kasut n peralatan lain utk ski... yg ni xtermasuk dalam pakej... cuma tiket masuk ke kawasan ski, hotel dan breakfast sahaja dah termasuk lam pakej... tapi apa yg ila nak cakap..korang guna khidmat agent Muslimtravelbug.com. ni memang puas hati..makan...hotel..travel agent semua tiptop..ila kasi 5 star!! yg penting murah dari travel agency yg lain..percaya lah cakap ila...huhuhuu

ok...sambung balik..hihihi... perjalanan ke Yongpyung Ski Resort ni agak jauh jugak...siap boleh tdo 2 3 round lam bas...hahaha... sebelum sampai hotel..kita singgah dinner pulak..haishhh..nikmat sungguh lah..makan tdo..makan tdo...hahaha..sampai2 jer...aikk..dah gelap... iye lahhh time winter ni..cepat gelap... jom makan... tiap kali time makan..mesti excited sebab nak rasa menu2 baru kat sini..keluar je dari bas...menggigil masing2...huwaaaa...sejuk giler wehhh...bila malam..cuaca..memang semakin sejuk..dan2 hidung rasa pedih..mata pun pedih...cepat2 lari masuk lam restoran..check suhu..ya ampunnnn...-5'celcius..woww..minus wehhh..patut lah... air hidung keluar pun xrasa..kebasss jer hidung kahkahkah


untuk menu dinner kali ni...kitorang makan pulak BIMBIMBAP...terasa macam lam cerita korea..ngan bekas besi cenggini..hoii..hahaha excited wehh

tengok kiri kanan..semua licin..hahaha aduhh..lapo masing2...apa2 pun memang best makanan diaorg.. i like!

husband ila..siap mintak nasik tambah muahaha...kemain..sedap bebenor leteww yer



sayur yg panjang2 warna hitam ni sedap!! rasa macam kangkung..ker memang kangkung?? hahaha taugeh dia pun sedap..montel2..


makan kena letak skali pes lada tu..baru terangkat! hahaha kalau xletak pes lada tu mmg xjadi...sedap angatt!! ni yg terasa macam nak terbang ke Korea laaa ni jugak ni..huwaaa..rindu Korea..rindu makanan Korea..xper..kumpul duit slow2..nanti nak bawak diknani skali..

pas makan terus ke hotel untuk check in...weeee..xsabor nak baring2..relex2..setelah sepanjang hari berjalan n tdo lam bas..

hahh..ini dia bilik hotel di Yongpyung Ski Resort..ala apartment..luas..selesa sangat..lantai dia tu suam2...sebab diaorg gunakan sistem pemanas di bawah lantai..so..kaki xsejuk..suam2 jer..best

stay kat sini pun satu malam jer...huhuu..xsempat nak masak2 pun...

lepas letak barang..kitorang terus turun lobby then cari mini mart..nak beli mineral water..n susu pisang..hahaha..sambil2 tu kitorang duk usha awok2 yg duk main ski malam2..hoii tahan sejuk diaorg nie...

turn kitorang besok pagi..hahaha..

hmmm..yg nie next entry r eh..macam xsempat jer nam sambung skang..erkk


BYE

MAMA ILA



Sunday, 16 April 2017

KOREA DAY 1 - NAMI ISLAND, DINNER,CHECKIN HOTEL-YONGPYUNG SKI RESORT

SALAM

Kita sambung jer terus dari post yang lepas PETITE FRANCE ..selepas semua dah kenyang..kami meneruskan perjalanan ker NAMI ISLAND..hewhew..excited bukan main tau..dah lama berangan nak datang ke sini....untuk ke Nami Island nie kita kena naik boat/feri...Kitorang pilih duk kat luar..hewwwww..sejuk giler..hahaha...tiba2 hidung rasa kebas n selsema...hahhh..nak sangatkan..dah ler sejuk ko duduk pulak kat luar masa boat gerak...merasa lah.... tapi sejuk2 pun best woooo...time balik pun kitorang pilih duk kat luar jugak...almaklumlah kan..ntah bila pulak dapat datang sini kan..selagi ada di Korea ni..kita cuba semua..kita rasa semua..baru puas hati...

Pulau Nami dahulunya merupakan kawasan darat namun kemudian ia ditenggelami air apabila paras air di Sungai Han meningkat dan akhirnya membentuk sebuah pulau.

Pulau Nami ini juga merupakan pulau milik persendirian yang dibeli oleh pemilik asal Mr Minn Byeong-do pada tahun 1965 selepas beliau bersara.. dan beliau sangat cintakan alam semulajadi...dan suka kan pokok2 hijau...oleh sebab itu beliau mula menanam pokok2 disegenap ceruk pulau ini dengan pokok2 seperti chesnut, mulberry serta2 pokok2 lain sepertimana yang pelancong2 dapat nikmati hingga kini.

Manakala, nama Nami Island ini juga diberikan sempena nama General Nami yang dibunuh pada usia 28tahun apabila beliau dituduh pengkhianat ketika pemerintahan Raja Sejo.



Asalnya pulau ini merupakan pulau persendirian namun telah diisytiharkan sebagai Republic of Naminara pada 1 March 2006 dan dianggarkan menerima kunjungan purata sebanyak 1.5 juta pengunjung setahun..wowww...sekarang mungkin angka tu dah makin meningkat.










Keluasan pulau ini adalah seluas 430,000 - 460,000 meter persegi...memang sangat luas..dan kami diberi masa selama hampir satu jam setengah untuk round2 di kawasan sekitar... dan jangan risau..ada banyak cafe dan toilet dekat sini..surau pun ada disediakan..



hahhh..sebab tu lah ila ada cakap kat post sebelum..untuk entry Nami Island nie memang banyak sangat2 gambar2 menarik..dan ila sampai sekarang pun rasa teringat2 lagi kat sana...nanti nak kumpul duit..nak bawak diknani pulak..nak try musim lain pulak..hahaha insyaallah...


Nami Island ini juga..menjadi semakin popular dan menarik lebih ramai pengunjung selepas meletusnya drama bersiri Korea.. WINTER SONATA pada tahun 2002..huhuhu..ahhhh..termasuk lah ila sendiri..duk layan drama Winter Sonata petang2...hahaha hamboiii sangat kan...











sambil jalan2 tu...terasa nak minum hot coffee...time sejuk2 camni memang best sangat2 minumhot coffee...


aduhhh..nikmat betul rasanya dapat relex2..tenangkan fikiran sambil minum2 cenggini didalam cuaca sejuk..heaven sangattttt

ok..dah..dah..hahaha..banyak bebenor aihh lagi nak share..xper simpan untuk kenangan yg lain2 tu... matahari pun dah turun..panjang lagi perjalanan kami untuk ke Hotel...dari turun flight sampai skang lum masuk hotel lagi...badan dah penat..xsabar nak checkin hotel...nak rest...

 ok...boat dah sampai...


bye semua...bye Nami Island..hingga jumpa lagi..

MAMA ILA